• De Chinese overheid heeft de emoji voor de kaars en de cake geblokkeerd op de socialemediasite Weibo.
  • Dat gebeurde op 3 juni, een dag voordat het bloedbad op het Plein van de Hemelse Vrede in 1989 werd herdacht.
  • Chinese censors hebben vaker van doen met emoji die worden ingezet als uiting van protest.

Chinese censors draaien overuren om te voorkomen dat Chinese burgers het bloedbad op het Plein van de Hemelse Vrede in 1989 op wat voor manier dan ook herdenken.

Zo blokkeren ambtenaren emoji voor kaars en cake, die gewoonlijk worden gebruikt om de gebeurtenis online te herdenken, van de socialemediasite Weibo, het Chinese equivalent van Twitter.

Insider nam de proef op de som en wilde iets posten op Weibo met de kaars-emoji, maar kwam bedrogen uit: er volgde een blanco post. Zonder kaars.

Het verwijderen van de emoji valt samen met de herdenking op 4 juni van het bloedbad op het Tiananmenplein (het Plein van de Hemelse Vrede), waar destijds meer dan een miljoen studenten zich verzamelden om te demonstreren tegen de corruptie van de Communistische Partij en voor meer democratie.

Tienduizenden demonstranten werden door het leger vermoord toen het leger met tanks het plein opreed en op de menigte begon te schieten. Wereldwijd werd geschokt gereageerd op het optreden van het Chinese Volksleger.

Het nieuws van de verdwenen emoji werd voor het eerst gemeld door de culturele nieuwssite What's on Weibo. Het is overigens niet voor het eerst. In 2012 blokkeerde de Chinese censor op 3 en 4 juni de kaars en de Olympische fakkel.

Maar de censuur breidde zich in 2014 uit. De BBC berichtte destijds dat sleutelwoorden en begrippen als "Tiananmen" en "tank", en de schijnbaar onschuldige woorden "kaarslicht" en "vandaag" geblokkeerd werden. Ook in 2017 werd de kaars tijdelijk verbannen toen de Chinese dissident en Nobelprijswinnaar Liu Xiaobo overleed.

De censor had in het verleden al vaker akkefietjes met emoji die door Weibo-gebruikers werden ingezet om aan de censuur te ontsnappen. Zo maakten vrouwen in 2018 veelvuldig gebruik van de emoji voor 'rijst' en 'konijn'. Deze worden respectievelijk uitgesproken als "mie" en "toe" en werden gebruikt om posts te maken over de Me Too-beweging.

Ook in Hong Kong wordt informatie over de Tiananmen-slachting gecensureerd

china hong kong tiananmen square protest vigil People are seen holding Candle lights is seen during a vigil in Hong Kong, China. 4 June 2019. Thousands of People Participated in an annual Candlelight vigil in Victoria Park to commemorate the protesters killed in Beijing's Tiananmen Square in 1989. (Photo by Vernon Yuen/NurPhoto via Getty Images)
Een avondwakei n Hongkong in 2019 om de slachtoffers van het Tiananmenprotest te herdenken. Foto: Vernon Yuen/Getty Images

De black-out van Tiananmen gerelateerde informatie op Weibo komt tegelijk met de hardhandige onderdrukking door de Chinese overheid van Hongkongse herdenkingen van het bloedbad. Voor de prodemocratische beweging in Hongkong werd 4 juni een belangrijk moment toen activisten in de stad protesten begonnen te plannen rond die datum.

Volgens The Guardian zijn zo'n 7.000 agenten gemobiliseerd om de protesten de kop in te drukken. Voor het tweede jaar op rij is geen toestemming verleend voor herdenkingen of een wake.

Het AP bericht dat een van de organisatoren van de wake, Chow Hang-tung, die ook vicevoorzitter is van de Hong Kong Alliance in Support of Patriotic Democratic Movements of China, vrijdagochtend gearresteerd is. De arrestatie volgde op Chows oproep aan mensen om op die dag "een kaars aan te steken".

Het verbod van vorig jaar weerhield duizenden mensen er niet van om tóch bijeen te komen en de datum te herdenken.

Volgens de Hong Kong Free Press worden demonstranten steeds creatiever in hun verzet. Kunstenaars herdenken het bloedbad door op hun lichtschakelaars de getallen 6 en 4 te schrijven zodat ze elke keer wanneer ze het licht aan of uitdoen herdenken.

Weer anderen toonden kaarsstompjes van de vorige herdenkingen.

Lees meer over China: